keto dieta
0 0
Read Time:2 Minute, 5 Second

Zdrowe odżywanie, aktywny tryb życia i dbanie o swoją sylwetkę są w ostatnich latach bardzo modne. Dla osób chcących zrzucić dodatkowe kilogramy jest szeroki zakres sposobów odżywiania się, tak aby każdy mógł znaleźć coś dla siebie. Rosnącą popularnością cieszy się dieta ketogeniczna. Na czym polega i czy naprawdę warto? Dla kogo jest odpowiednia, a kto powinien unikać takiego sposobu odżywiania się?

Cechy diety ketogenicznej

Podstawowy, zbilansowany jadłospis większości z nas węglowodany stanowią około 50%, białka 15% natomiast tłuszcze 35% spożywanych posiłków. W diecie ketogenicznej zmieniamy te proporcje i sprawiamy, iż tłuszcze są głównym paliwem dla naszego organizmu. Dzięki temu, że ograniczamy ilość cukrów zmniejsza się ilość glikogenu i wody, którą wiązał, co wiąże się ze spadkiem masy ciała. Ten rodzaj diety jest polecany nie tylko osobom zmagającym się z nadwagą, ale także pacjentom cierpiącym na padaczkę, zespół Retta, zespół Doose, zespół Dravet oraz stwardnienie guzowate. Do jednych z największych zalet należy wspomaganie walki z insulinoodpornością. Odpowiednio zbilansowana dieta ogranicza apetyt na słodycze, reguluje wydzielanie insuliny, redukuje obrzęki. Zmniejsza dolegliwości trawienne typu wzdęcia i biegunka, a przygotowane posiłki sprawią, że przez dłuższy czas będziemy czuli się syci.

Polecamy kompleksowy artykuł: Na czym polega dieta keto i dla kogo będzie odpowiednia?

Przygotowanie posiłków keto

Przechodząc na dietę ketogeniczną musimy zadbać o pełnowartościowe, dobrej jakości produkty, których użyjemy do przygotowania posiłków. Unikamy również produktów wysoko przetworzonych. Podstawowym założeniem jest dostarczanie odpowiedniej ilości tłuszczów:

  • nasyconych występujących w maśle, smalcu oraz oleju kokosowym
  • jednonasyconych znajdujących się w orzechach, awokado i oleju
  • wielonasyconych, które znajdziemy w tłustych rybach, pełnotłustym mleku i mięsie (wołowinie, wieprzowinie, dziczyźnie)

W menu nie może zabraknąć także jaj, owoców morza oraz warzywach. Szczególną uwagę warto zwrócić na cukinię, jarmuż, szpinak, brokuły, kalafior, sałatę, ogórki, kapustę i brokuły. Skoro wiemy, co na stałe powinno zagościć na talerzu osób przechodzących na dietę ketogeniczną, zastanówmy się jakich produktów powinniśmy unikać? Przede wszystkim zmniejszamy ilość cukrów, więc ograniczamy spożycie słodyczy, napoi gazowanych i alkoholowych oraz soków zawierających sztuczne słodziki. W naszym jadłospisie nie powinny występować produkty light, ziemniaki, płatki owsiane, produkty pszenne i kukurydziane, makarony oraz owoce, takie jak banany winogrona i ananas.

Stworzenie jadłospisu do odpowiednio zbilansowanej i dopasowanej do naszych potrzeb diety ketogenicznej jest niezwykle trudne. Tym bardziej, iż musimy zadbać, aby naszemu organizmowi nie zabrakło witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego rozwoju. Dlatego osobom zamierzającym zmianę swoich nawyków żywieniowych zalecana jest wizyta u dietetyka, bądź skorzystanie z gotowej, skomponowanej diety keto od profesjonalnego cateringu SuviBox. Co ważne dieta ketogeniczna jest niewskazana  u pacjentów z problemami nerek, tarczycy oraz wątroby.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
zimowe duże buty Previous post Komfortowe damskie i męskie duże buty zimowe
ubrania HACCP Next post Odzież HACCP – jakie powinna spełniać wymagania?